– Насеље настало на раскршћу путева Кула – Бачка Топола и Црвенка – Мали Идош. налази се на 45 степену северне географске ширине и 19 степену источне географске дужине, готово у самом географском средишту Бачке, на регионалном путу Суботица – Оџаци. Насеље датира од 1921. године, непосредно после завршетка првог светског рата, када српски солунски добровољци, који су добили земљу од ондашње краљевске влати, оснивају своју добровољачку колонију и дају јој име “Соколац“. Између два светска рата насеље се тако и назива, да би после другог рата село добило име “Липар“ – како се и данас зове.

У Липару живи око 1.900 становника – претежно Срба и мали проценат припадника осталих нација. Нагли пораст становноштва Липар доживљава после задњег “грађанског рата“ када село населајва велики број избеглица из бивших југословенских република, што доприноси оживљавању и ширењу насеља.

Сам географски положај насеља одређује и главно занимање становништва, а то је пољопривреда, тако да поред индивидуалних поседа, у селу активно делују три земљорадничке задруге и једна радна јединица комбината “Ðуро Стругар“ из Куле. Поред тога, индустријски део насеља чини кланица “Сторкмес“ компаније Родић, затим млин за производњу пшеничног и кукурузног брашна – “Зрнокоп“ из Куле, Од услужних делатности ту је самоуслуга – дисконт компаније Родић, као и пар приватних продавница, пекара и неколико приватних угоститељских објеката. Можемо истаћи да је, само у селу, запослено око 250 људи, у разним областима делатности, а велики део становништва је запослено у Бачкој Тополи и Кули, те свакодневно путују на посао.

У селу постоји Основна школа “Никола Тесла“ – коју похађа око 200 ученика, која се може похвалити потпуно новом школском зградом, затим лепо адаптиран и уреден дечији вртић са око 30 – так малишана. Здравствене услуге липарчани добијају у својој амбуланти која је под патронатом Дома здраљва у Кули, а културне потребе задовољавају у згради Дома културе. Спортски живот је организован кроз Спортско друштво у Липару који окупља у свом окриљу три клуба: фудбалски, шаховски и од скоро и одбојкашки, тако да је спортски живот у месту веома развијен обзиром на релативно мали број становника. Ту су и пошта и ветеринарска амбуланта – испоставе ветеринарске станице у Кули, која организује и води бригу о здравственој заштити домаћих животиња.

Село има своју Месну заједницу, у којој, делујући кроз Савет Месне заједнице и остале облике организовања и окупљања, липарчани успешно организују свој друштвени живот. Основни задатак ове куће је брига о потребама свих грађана који живе у насељу, што је видљиво у многим сегментима живота овог села.

Аутор текста Секретар МЗ,
Радован Рајачић

lipar_261115