Јавни позив заинтересованим  за учешће у пројекту

Дечије игралиште у Липару на мети неодговорних појединаца
26. октобра 2023.
Урош Микулић добитник признања „Ленкино перо“
16. новембра 2023.
Дечије игралиште у Липару на мети неодговорних појединаца
26. октобра 2023.
Урош Микулић добитник признања „Ленкино перо“
16. новембра 2023.

Јавни позив заинтересованим  за учешће у пројекту

Поштовани суграђани и суграђанке,

Општина Кула у оквиру пројекта унапређења рађању и подршке породици спроводи још једну у низу активности која је намењена подршци породицама које одгајају децу у усклађивању породичних и пословних обавеза и снижавања психолошке цене родитељства.

Кроз пројекат се оснива ОН ЛИНЕ СЕРВИС  за подршку породицама у обављању различитих послова одржавања домаћинства, поправки, одржавања окућнице и дворишта, кућних послова (прања веша, пеглања, спремања) као и послова чувања деце и подршке деци у учењу.

Сервис је замишљен као он лине база – каталог свих људи који пружају сличне услуге у целој општини Кула у којем ће бити приказана понуда и контакти извршиоца посла са описом квалификација и понудом услуга које врше. На тај начин ће свакој породици бити могуће да ангажује професионалну подршку за своју породицу на сигуран и доступан начин, а свакоме ко пружа ове услуге биће омогућена бесплатна реклама и приступ клијентима. Сервис ће бити стално доступан као он лине база односно сајт на коме ће бити стално ажурирани подаци.

Уколико сте наставник, учитељ, васпитач, студент који има потребу за додатним послом и зарадом у раду са децом, уколико имате потребу и вештине да додатно зарадите и радите као кућно особље на пословима одржавања домаћинства, кошења, поправки, и сличних услуга пријавите се како би били улистани у базу пружалаца услуга и обезбедили себи тржиште за додатну зараду и прилику за ангажовање.

ПРИЈАВЕ СЕ ПРИМАЈУ ПТУЕМ ТЕЛЕФОНА 065/ 241-24-97 сваког радног дана од 08-14 часова позивом или путем смс поруке. Потребно је да доставите своје контакт податке и назначите који је посао који нудите, те ће Вас задужене особе контактирати за даље кораке у уписивање у он лине сервис.  Период пријава је од 30. Октобра до 10 новембра 2023. године.

Као одговорна Општина Препознали смо да је неопходно спровести различите мере у циљу смањења психолошке цене родитељства олакшавањем вођења домаћинства.  Психолошка цена детета је економски немерљива категорија, она представља субјективни доживљај улагања, или ускраћења, фрустрације, одрицања, пре свега жене. Родитељство је у Србији претежно изједначено са материнством и то интензивним материнством, што подразумева неупитно и огромно исцрпљивање жена/мајки за своје ближње, за децу, супруга, домаћинство, а данас све више и за остареле родитеље и друге сроднике којима је потребна помоћ.  Психолошка цена родитељства и пратећи стрес које родитељство изазива су оне економски немерљиве категорије које често стоје иза одлука да се нема још једно дете, односно иза нерађања више деце. Психолошку цену родитељства и породице плаћају очеви јер трпе друштвени притисак да буду храниоци у друштвеним околностима када је то све теже остварити, те  доживљавају тзв. кризу маскулинитета.

У многим земљама послови у домаћинству знатно су олакшани постојањем различитих сервиса који доприносе уштеди времена и енергије који су потребни да родитељи, посебно запослени, успешно воде своје домаћинство. Захваљујући тој уштеди енергије и времена, родитељи имају далеко мањи доживљај оптерећења које проузрокује подизање и брига око детета, могу више времена да проводе заједно и квалитетно, да се рекреирају и сл. У нашој средини, највећи терет ових послова поново пада на супругу/мајку, и евентуално на њене неформалне мреже подршке (рођаке са женске стране).

Управо у том смислу се организује и овај програм подршке родитељству.