Министарка Јелена Танасковић посетила Липар

„Хајдук“ дочекује лидера на табели, општински дерби у Липару
1. септембра 2023.
Сутра у општини Кула провера сирена за узбуну
12. септембра 2023.
„Хајдук“ дочекује лидера на табели, општински дерби у Липару
1. септембра 2023.
Сутра у општини Кула провера сирена за узбуну
12. септембра 2023.

Министарка Јелена Танасковић посетила Липар

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде, Јелена Танасковић, боравила је у радној посети Липару. Током посете, обишла је газдинство Зорана Родића, чија је примарна делатност пластеничка производња парадајза, расади и зелене салате. Такође, министарка Танасковић је посетила штанд локалне акционе групе „Срце Бачке“, где се, у разговору са директором ове локалне акционе групе, Бојаном Ковачем, детаљније упознала са производним асортиманом и начином функционисања овог удружења. Након обиласка пластеника, министарка је у разговору са пољопривредницима из Липара и околине саслушала њихове планове, виђење тренутне ситуације, као и предлоге и сугестије. Министарка Танасковић је истакла да оваква газдинства остављају заиста добар утисак и да  ће држава увек адекватно подржати газдинства која имају потенцијал и људе који хоће да уложе свој рад и труд:

„За разлику од Риђице, где смо углавном причали о виновој лози, виноградарима и ратарима, овде смо дошли на повртарство и морам да признам да заиста добар утисак оставља овакво мало породично газдинство које избаци седам до осам тона парадајза по сезони и то није уопште није једна наивна производња. Колико год да газдинство делује мало, и сами видите како може да буде итекако функционално  са улагањима и са помоћи. Држава жели управо да подржи оваква газдинства која имају потенцијал, људе који хоће да раде, који хоће да се баве пољопривредом и који хоће да уложе у свој рад како би помогли себи. То је данашња тема и надам се да, када следећи пут будемо дошли у Липар, ће овде бити много више парадајза од осам тона“.

Министарку Танасковић дочекали су председник општине Кула, Дамјан Миљанић и заменик председника општине Кула, Карољ Валка са сарадницима. Миљанић је рекао да пољопривреда са собом носи много изазова и тешкоћа, али да, захваљујући подршци министарства, пољопривредници, како у општини Кула тако и уопште у Србији, лакше излазе на крај са свим изазовима:

„Пре свега бих се захвалио министарки на данашњој посети. Пољопривреда, сама по себи, је пуна изазова и тешкоћа и то је тако било одувек. Оно што је значајно јесте да министарство и министарка показују да се са тим суочава и да помоћ упућују и они и општина. У разговору са домаћинима, сазнали смо да су корисници многих програма и да имају планове за будући период. Такође, министарка је у разговору истакла да постоји вољни моменат и средства да се помогне пољопривреди и то је веома значајно, и нама као општини и самим пољопривредницима. Свесни смо и ми и пољопривредници да има пуно тешкоћа, тако је увек било, али је битно да се ти проблеми решавају и  да имају прилике да и у једном малом месту као што је Липар седну са министарком лично и да попричају о тим стварима и да нађу решење, Увек ће бити проблема, али је битно да сви ми, као носиоци извршне власти, будемо у сталној комуникацији са пољопривредницима, али и грађанима у целини“.

Домаћин посете, Зоран Родић, рекао је да је први пластеник подигао 2006. године, а да данас, седамнаест година касније, има шест пластеника у којима су претежно парадајз и зелена салата. Родић је, такође, истакао да је задовољан подршком министарства и да у блиској будућности имају планове за нове инвестиције:

„Почели смо да радимо 2006. године , када смо подигли први пластеник, затим су подигнути други и трећи, а данас имамо шест пластеника на 1200 квадрата. Радимо расад, парадајз и зелену салату у зимском периоду. Имали смо једну инвестицију, подигли смо велики пластеник и добили смо повраћај од државе, поднели смо захтев и то смо остварили, тако да смо задовољни са те стране, а планирамо да узмемо и неке машине за обраду земљишта, те се надамо и убудуће да ћемо имати подршку министарства.“