Mamografija i ultrazvuk bez uputa kao polazna tačka u preventivnim pregledima

„Hajduk“ uspešan u poslednjoj proveri, Kostić vicešampion države
27. februara 2023.
Preventivni pregledi u Liparu
9. marta 2023.

Mamografija i ultrazvuk bez uputa kao polazna tačka u preventivnim pregledima

Niz aktivnosti preduzet je u Domu zdravlja Kula na polju pravovremenih pregleda i prevencije najtežih oboljenja. Kampanja koju Dom zdravlja Kula uz podršku lokalne samouprave sprovodi uz jasnu poruku da preventivni pregledi spašavaju život u velikom broju slučaja i da je izuzetno važno naći vremena za odlazak na preglede i ako nema simptoma bilo kakvog zdravstvenog problema.

Direktorka ove ustanove, doktorka Vesna Tomić, rekla je nešto više o značaju skrining testova koje je moguće uraditi u Domu zdravlja Kula:

„Ono što je bitno, kada govorimo o skrining testovima, to je pokretanje zdravstvenog prosvećivanja i da na vreme prionemo na rešavanje problema koji je u najavi. To znači da se stanovništvo upozna sa celokupnim procesom skrininga, i to ne samo skrininga pojedinih onkoloških bolesti, već i ostalih bolesti. Sam skrining je veoma bitan obezbeđujemo uslove za adekvatnu prevenciju u cilju ranog otkrivanja, zatim adekvatnog terapijskog pristupa i, samim tim, poboljšanja zdravlja samog pacijenta. Važno je napomenuti da je svest pacijenata podignuta po ovom pitanju i da se u poslednje vreme dosta primenjuju skrining testovi u našoj zemlji. Mi smo sada, trenutno, u akciji mamografskih i ultrazvučnih pregleda u cilju prevencije raka dojke, koji je, nažalost, veliki i vodeći faktor smrtnosti kod žena u Srbiji posle 45. godine. Sem te vrste pregleda koje ćemo primenjivati, takođe ćemo uticati na zdravstvenu prosvećenost pacijenata, u smislu samog pregleda i, na taj način, obezbediti uslove da se pacijenti pravovremeno jave na pregled“.

Sa ciljem podizanja svesti o pravovremenim preventivnim pregledima, ali i označaju istih 20. marta će u kulskom Domu zdravlja biti obavljani pregledi sa ciljem prevencije raka dojki, te će specijalisti obavljati pregled ultrazvukom i mamografiju. Ovi pregledi obavljaće se bez uputa, a za njih je dovoljna prijava telefonskim putem svakog radnog dana od 9 do 14 časova do 15. marta na broj telefona: 064 84 92 488.