U Liparu položeni venci u čast slobode i istorije našeg naroda

NTM Čikerija Subotica pobednik turnira u Liparu
26. avgusta 2022.
Hronika fudbalskog vikenda
29. avgusta 2022.

U Liparu položeni venci u čast slobode i istorije našeg naroda

Danas, na Veliku Gospojinu, u okviru trodnevne manifestacije u Liparu je obeležena slava ovog naseljenog mesta. Sa početkom od devet časova Svetom Liturgijom počela je  svečanost koja je potom nastavljena polaganjem venaca na spomenik poginulima u Narodnooslobodilačkoj borbi i na spomenik osnivačima ovog sela. Vence su pored potomaka stradalih junaka položili predstavnici lokalne samouprave- predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić i zamenik predsednika opštine Karolj Valka, ali i predstavnici MZ Lipar. Tom prilikom predsednik opštine Kula istakao je da se venci godinama unazad polažu uz jaku simboliku, koja nije vezana samo za Lipar već i za celu Srbiju. Miljanić je naveo da je tokom istorije naš narod uvek bio na oslobodilačkoj strani- nikad okupatorskoj, boreći se za slobodu i time dao velike žrtve zahvaljujući kojima i Srbija i čitava Evropa danas uživaju u slobodi.

Rođeni Liparčanin, prof.dr Branko Balj, pozdravio je sve prisutne i predočio delić istorije koji je od izuzetnog značaja za ovo selo,  opštinu Kula i našu zemlju. Profesor Balj naveo je da je polaganje venaca simbolički obaljeno na oba spomenika sa nadom, željom i težnjom da prestanemo da se delimo, jer mi smo svi jedno- pripadnici jednog naroda koji je uvek bio na pravoj strani istorije koja se zove sloboda.

Solunski dobrovoljci su od kralja Petra Prvog Karađorđevića dobili po pet hektara zemljišta, te su se naši preci naselili i podigli Lipar kao jedno moderno i savremeno selo koje postoji već sto i jednu godinu, a godinama unazad se današnji dana obeležava praznik koji je simbol slobode i jednog novog života utemeljenog na zajedništvu, hrabrosti i snažnoj istoriji našeg naroda.